Voorschrift lampenkappen

Veiligheidsvoorschrift  + instructie voor montage, gebruik en onderhoud van Lampenkappen

• Lees voor het gebruik eerst aandachtig deze gebruiksaanwijzing en bewaar deze voor later gebruik of onderhoud.
• De garantie vervalt indien de kap niet volgens aanwijzingen in deze handleiding is gemonteerd of door onbevoegde personen is veranderd en/of onzorvuldig gehanteerd is.
• De aansluiting op het elektriciteitsnet en vervangen van lichtbronnen mag uitsluitend door een bekwaam persoon worden uitgevoerd.
• De geldende installatievoorschriften dienen te worden gerespecteerd. Bij geval van twijfel neemt u altijd contact op met een erkend elektricien of elektra-installateur.
• Voor montage, lampvervanging of onderhoud dient u altijd de stroom uit te schakelen. 
• Zorg er altijd voor dat u de juiste lichtbron en het juiste vermogen gebruikt zoals is aangegeven voor het model kap
• Verboden te reinigen met reinigingsmiddelen.
• De fabrikant aanvaard geen enkele schade of letsel die is ontstaan als gevolg van verkeerde montage, aansluiting of toepassing van dit product.
• Dit product mag niet tegen of in de buurt van een verwarmingsbron zoals uw 
centrale verwarmingsinstallatie, radiatoren of andere hete delen worden geplaatst.
• Dit verlichtingsarmatuur uitsluitend gebruiken in gewone (niet vochtige) binnenruimtes. IP20
• Controleer of de lampenkap geschikt is voor de ruimte en plek waarvoor u het wenst te gebruiken
• Plaats de lampenkap minimaal 0,8 meter uit de buurt van andere objecten en wanden. Indien dit verlichtingsarmatuur met een directe spot gebruikt word dient de minimale afstand tussen aangestraalde vlakken zoals een stoffen kap, wanden en gordijnen minimaal 0,9 meter te zijn i.v.m. warmtestraling.

 

 

Maximaal toegestane wattage in lampenkappen per vorm kap:

Ø, cm

max. Wattage

vorm lampenkap

 10

25w

cilinder

 15

25w

vierkant

 20

25w

rechthoek

 20

40w

cilinder

 25

25w

ovaal/schuin

 25

25w

cilinder, vierkant, ovaal

 30

40w

cilinder, vierkant/recht, schuin

 35

60w

cilinder, vierkant/recht, schuin

 35

40w

ovaal

 40

60w

cilinder en vierkant

 40

40w

ovaal, rechthoek, schuin

 45

60w

cilinder, vierkant/recht, schuin

 45

75w

cilinder, empire

 50

60w

cilinder

 50

40w

ovaal, vierkant, schuin

 55

75w

Cilinder, empire

 

Warmtestraling

naast brandgevaar wanneer u een foutief wattage gebruikt dient u de lampenkap minimaal 0,8 meter uit de buurt van andere objecten en wanden te plaatsen. Indien dit verlichtingsarmatuur met een directe spot gebruikt word dient de minimale afstand tussen aangestraalde vlakken zoals een stoffen kap, wanden en gordijnen minimaal 0,9 meter te zijn i.v.m. warmtestraling.

 

 

Verkleuring Lampenkap

De stoffen voor lampenkappenworden bevestigd op een hoogwaardige brandwerende ondergrond van PVC. PVC is met name gevoelig voor lichtverkleuring door UV licht in een golflengte van 310-320 nM.

Daglicht: 400-740 nm
UV-A: 315-400 nm
UV-B: 280-315 nm
UV-C: 100-280 nm

In het algemeen geldt dat hoe hoger het wattage/lichtopbrengst van de lichtbron, des te sneller verkleuring optreedt en PVC broos wordt.

Het is daarom sterk afgeraden om lampenkappen in direct zonlicht te zetten (bijv. in de vensterbank voor het raam) en geen Compact Fluorescent Lampen (''spaarlampen'') te gebruiken in lampenkappen.

Spaarlampen geven voornamelijk UV-A licht af en soms wel 500 keer meer dan een ouderwetse gloeilamp en het PVC vergaat dan dus ook veel sneller.

De exacte UV-A uitstraling verschilt per lamp en is afhankelijk van de dikte van het glas,het wattage, de vorm en dikte van de coating (kleur) van het glas. De UV index staat zelden vermeld op de verpakking en dat is niet verplicht.

U kunt aannemen dat de meeste spaarlampen een UV index tussen de 200 en 400 hebben en zijn daarom sterk af te raden voor gebruik in een lampenkap.

 

Op verkleuring van het PVC kan géén garantie gegeven worden omdat dit altijd veroorzaakt wordt door externe invloeden zoals zonlicht, warmte, type lichtbron. Het is niet te controleren hoe u de kap gebruikt c.q. waar deze is geplaatst.

© 2020 - 2024 Roeland hout en licht | sitemap | rss