wandlamp stucen in de muur

Onze wandlampen van gips / keramiek zijn geschikt om met stuc in de wand te verwerken. Hieronder ziet u enkele foto's ter voorbeeld. Hiervoor is leemstuc gebruikt om de lamp in de wand mee te stucen.

 

Globaal zijn de stappen:

-Bevestig de lamp eerst aan de wand. De lamp wordt niet door stuc aan de wand bevestigd maar gewoon zoals bij iedere normale wandlamp met schroeven en pluggen.

-Gebruik altijd een voorstrijk of primer om een goede hechting te bewerkstelligen. Een gipsen of keramieke lamp is van zichzelf vaak ''stoffig''. Door voorstrijk te gebruiken krijgt u een betere hechting.

-Idealiter komt de stroom uit de wand en monteert u de lamp dus op het stroompunt. Indien u met een snoer werkt, plaats dan een kabelgoot en gebruik verstevigingsband (jute of glasvezel) voor het stucwerk. Zo voorkomt u later schade aan het stucwerk wanneer u per ongeluk te wild met het snoer omgaat.  De vestevigingsband dient er voor dat het stucwerk in verbinding staat met het stucwerk rondom de kabelgoot. Zo vormt de plaats waar het snoer/kabelgoot zit geen zwakke plek. Het oppervlak van een kabelgoot is glad en heeft daardoor ook minder hechting voor het stucsel, de band zorgt daarom voor extra fixatie van het stucsel.

-tip: smeer de randen/naden tussen de lamp en de wand glad en rond af. Zo oogt de lamp een natuurlijker geheel met de wand. Bij voorkeur voorkomt u dus scherpe lijnen, tenzij dat uw persoonlijke voorkeur is. Probeer ook zoveel mogelijk stucsel in de naad te duwen, dus tussen de lamp en wand. Dat creeert een soort paraplu en extra houvast voor het stucwerk en voorkomt scheurvorming.

-na het stucen kunt u de lamp nog voorzichtig afsmeren met een vochtige spons om oneffenheden weg te werken en een glad resultaat te krijgen.

-Bij dikker stucwerk bij voorkeur in 2 dunne laagjes werken i.p.v. 1 dikke laag.

-dek eventueel de bovenzijde van een open lamp af om te voorkomen dat de binnenzijde vuil kan worden. Laat het stuc wel over de rand naar binnen lopen zodat de lamp helemaal ''ingepakt'' zit in de wand. De meeste gipsen/keramieke wandlampen hebben een holling of opstaand randje, speciaal om het stucwerk hierlangs door te laten lopen.

In het fotovoorbeeld is gestuct met leem , maar u kunt ook kalkstuc of pleister gebruiken

 

  

Kijk voor mijn gipsen en keramieke lampen onder de categorie wandlamp: Wandlamp | Roeland hout en licht (hout-licht.nl)

© 2020 - 2024 Roeland hout en licht | sitemap | rss